Tränarutbildning på HiG

Sedan hösten 2012 så genomförs en tränarutbildning som ger behörighet för Bas och Advanced nivå i SvFF tränarutbildning.
Utbildningen genomförs på torsdagar under ett läsår och varvas med teori och praktik.

Folder med information om utbildning finns här.

Presentation av Tränarutbilding på Högskolan i Gävle

Utbildningen är på 30 högskolepoäng fördelade på fyra 7,5 poängskurser. Intagningsantalet är begränsat till 30 platser. Ansökan senast 15 april. Delkurserna som ingår i utbildningen är:

  • Ledarskap i fotboll med inriktning barn och ungdom
  • Coaching och ledarskap inom fotboll
  • Träningslära med inriktning fotboll
  • Idrottsdidaktik med inriktning fotboll

Kursstart är vecka 35. Obligatorisk närvaro en dag/vecka

Högskolan i Gävle erbjuder i samarbete med Svenska Fotbollförbundet, Gestriklands Fotbollförbund och Gefle IF möjligheten att läsa tränarutbildning med inriktning på fotboll. Kursen lämpar sig speciellt för dig med tidigare erfarenhet som spelare eller tränare. Den 15 april är sista ansökningsdag för kursen Tränarskap med inriktning på fotboll som startar vecka 35 på Högskolan i Gävle. Utbildningen kommer bland annat att innehålla Svenska fotbollförbundets tränarutbildning, C, B-ungdom, UEFA B samt Advanced ungdom. Dessutom kommer studenterna att fördjupa sig ytterligare i teoretiska och praktiska moment inom fotboll. Kursen Tränarskap med inriktning på fotboll motsvarar 30 hp. Vid godkänd högskoleutbildning erhåller studenterna tränardiplom UEFA B.

UPPLÄGG OCH INNEHÅLL
Kursen läses med 50 % studietakt under två terminer och är generellt uppbyggd med praktik och föreläsningar under en dag per vecka. Avvikelser kan förekomma. Upplägget är gjort med tanke på att personer ska kunna bedriva studier parallellt med annan verksamhet. Studierna riktar sig till dig som tränar eller spelar i ett lag eller har ett intresse för fotboll. Kursen behandlar såväl praktiska som teoretiska moment inom barn-, ungdoms- och seniorfotboll. Teknik, spelförståelse, spelsystem, fotbollsfys och målvaktsspel är exempel på moment i delkursen idrottsdidaktik. I delkurserna ledarskap och coaching ingår analys, problematisering och utveckling av ledarrollen med särskild tonvikt på pedagogik, psykologi, gruppens utveckling och coaching. I delkursen träningslära med inriktning fotboll behandlas bland annat balans, motorik, koordination samt fotbollsspecifik uthållighets- och styrketräning. Experter verksamma vid Svenska Fotbollförbundet kommer att gästföreläsa på kursen.

DELKURSER
Utbildningen är på 30 högskolepoäng fördelade på fyra 7,5 poängskurser. Intagningsantalet är begränsat till 30 platser. Delkurserna som ingår i utbildningen är:
• Ledarskap i fotboll med inriktning barn och ungdom
• Coaching och ledarskap inom fotboll
• Träningslära med inriktning fotboll
• Idrottsdidaktik med inriktning fotboll
Kursstart är vecka 35. Obligatorisk närvaro en dag/vecka

BEHÖRIGHETSKRAV
Grundläggande behörighet för högskolestudier. Förutom grundläggande behörighet kommer ett urval att göras till en tredjedel av platserna utifrån följande urvalsgrunder: Minst två års dokumenterad fotbolltränarverksamhet eller minst 10 spelade fotbollsmatcher i division 1 för herrar/damer. Saknas grundläggande behörighet för högskolestudier kan utbildningen läsas som uppdragsutbildning, ansökan sker genom din förening.